Facepalm.png
Moet de overheid in tijden van economische crisis extra geld uitgeven? Of juist bezuinigen? Economen kunnen hier lang over ruziën. In 2010 kwamen de  Amerikaanse economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff met een nieuw antwoord: bezuinigen!

Helaas bleek dat hun onderzoek nogal rammelde. Drie zijn leuk om hier te noemen.

  1. Verwarren van oorzaak en gevolg. Reinhart en Rogoff gingen in hun onderzoek uit van het verband: (overheids-tekorten) –> (economische krimp).
    Met andere woorden: hoge overheidstekorten zijn slecht voor de economie. Maar Paul Krugman (Nobelprijswinnaar economie) zegt dat het ook vaak andersom werkt:
    (economische krimp) –> (overheids-tekorten). Immers, als het slecht gaat met de economie, dan lopen ook de overheidstekorten op!  Dus, als je ziet dat een slechte economie en overheidstekorten hand in hand gaan, dan mag je niet meteen zeggen dat die slechte economie dus komt door de overheidstekorten !
  2. Selectief winkelen. Als je alleen maar landen en tijdsperiodes opneemt die in jouw straatje passen, dan kun je elke stelling “bewijzen”
  3. Een rekenfout in hun Excel sheet. Deze is opmerkelijk. Andere wetenschappers lukte het steeds maar niet om, op basis van dezelfde cijfers, tot de conclusies van Reinhart en Rogoff te komen. Wat bleek uiteindelijk? Reinhart en Rogoff hadden een fout gemaakt in hun spreadsheet, ze waren vergeten sommige cijfers mee te tellen……

Wie meer willen: lees hier of hier.

 

reinhart_rogoff_foutje

Advertenties